Şekil tweeni; döndürme, ölçekleme , eğme gibidönüşüm işlemlerini kullanarak elde edemediğimiz değişimleri interpoleetme tekniğidir. Bu tween işleminin birkaç özelliğinden bahsetmekgereklidir.
1- Şekil tweeni sembollere uygulanmaz. Elimizde sembol varsa Break Apart(CTRL+B) komutu ile kırılmalıdır.
1- Şekil tweeni sembollere uygulanmaz. Elimizde sembol varsa Break Apart(CTRL+B) komutu ile kırılmalıdır.
2- Şekil tweenlerinde klavuz katman kullanılmaz.
3- Bir katmanda birden fazla şekiltweeni uygulanabilir. Fakat hareketleri sırasında çakışma gösterirlerseFlash tween işlemini karıştırabilir. Bu nedenle ayrı katman kullanmaktayarar vardır. Ek katman dosya boyutunu arttırmayacağından uygun olan dabudur.
Daire şeklinin bir kareye dönüştüğü animasyonuyaptığımızı varsayalım. Bunun için önce 1.frame seçilip oval aracı ile(araç kutusundaki stroke color kısmını kapatıp) bir daire çizin. Sonra20.frame`e bir keyframe (F6) atayın. Sahnedeki daireyi silin ve birkare çizin. 1.frame üzerine tıklayıp,properties paneline dönün. Buradatween kısmından tween şekli olarak shape`ı seçin. Animasyon tamamdır.Şayet daire ve kare şekillerini tam üst üste getirmezsenizanimasyonunuz da kötü bir görünüm ortaya çıkacaktır. Onion skin veonion all seçenekleri ile tüm frameleri sahneye getirin. Kayma varsaaşağıdaki gibi bir görünüm çıkar.
Bu durumda kareyi mouse ile tutarak dairenin tamortasına getirmek gereklidir. Bunun için pratik başka bir yol dahavardır. Her çizilen şekili önce seçin, sağ klik ile Cut komutunu verin.Tekrar Sağ klik > Paste komutunu verdiğinizde flash bunu daima tammerkeze yapıştıracaktır. Böylece "üst üste geldi mi" sorunu hallolmuşolur.
Şimdi properties panelinde shape tween uygulamasının parametrelerine bakalım.
Easing`den motion tweende bahsedilmişti. Blendseçeneğindeki Angular parametresi dönüşüm sırasında keskin köşe ve düzkenarları korumak için kullanılır. Daha yumuşak bir dönüşüm için iseDistributive parametresi seçilmelidir.
Flash bir şekil tweeninde en kısa ve kolay yolhangisi ise onu tercih eder. Bu herzaman iyi sonuç vermez. Flasha bukonuda yardımcı olmak için "Shape Hints" komutunu kullanmak gereklidir.
Shape Hints (Şekil İpuçları) nasıl kullanılır?
1- Yukarıda anlatılan yöntemleanimasyonu oluşturun. Animasyon tamamlanmadan şekil ipuçlarıaktifleşmez. Timelineda şu görüntü oluşturulmuş olmalıdır:
2- Animasyon tamamsa birinci şekiliseçip menüden Modify > Shape> Add Shape Hints (CTRL+Shift+H)komutunu verin. Şeklinizin içinde kırmızı bir daire için de bir harfgöreceksiniz.
Bunu mouse ile tutarak değişmenin başlayacağı birkenara yerleştirin.Bu işlemi birkaç kez uygulayın.Snap modifier mutlakaaçık olmalıdır.
3- Şimdi son frame`i seçin. Kırmızıdaireyi ikinci şekildeki dönüşümün tamamlanmasını istediğiniz kenaragetirin. İşlemi uygun yapmışsanız renk hemen yeşile dönecektir. İlkframedeki karşılığı ise sarıya döner.
Şekilde gördüğünüz gibi g ve h ipuçları dönüşümünü tamamlamıştır.
4- İyi bir animasyon için ipuçları sayısını arttırın.
Kurallar
1- İpuçları daima şeklin kenar ve köşelerine yerleştirilir. Dolgu kısmındaki ipuçları gözardı edilir.
2- İpuçlarını saat yönünde veya ters yönde yerleştirirseniz flashın bunu anlaması daha kolay olur.
3- En fazla 26 ipucu kullanabilirsiniz.
4- Bir şekil ipucunu silmek için mouse ile tutarak sahne dışına sürükleyin.
5- Tüm şekil ipuçlarını silmek için Modify > Shape> Remote All Hints komutunu uygulayın.
6- Şekil ipucları yerleştirilmişbir animasyonda tüm frameleri seçip kopyalayarak başka bir sahneyeyerleştirdiğinizde ipuçlarının taşınamadığını göreceksiniz. Bu nedenleipuçlarını yeniden hazırlamanız gerekecektir.
7- Şekil ipuçları ilehazırladığınız bir animasyonun ipuçları olmadan nasıl çalıştığınıgörmeyi düşünüyorsanız: View > Show Shape Hints komutundaki işaretikaldırın.